Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z orzechami włoskimi to rozpływająca się w ustach beza z delikatnie kakaowym kremem maślanym. Deser jest inspirowany klasycznym orzechowym tortem węgierskim.
Polecam.
Odsłon: 325
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 253
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2489
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 58
Polecam.
Odsłon: 325
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 253
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2489
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 58
Składniki
Na dużej patelni upraż orzechy włoskie na suchej patelni aż będą złote i pachnące. Cały czas mieszaj.
Przygotuj bezy. Cukier puder podziel na dwie części: 300 g i 100 g. Białka ubij ze szczyptą soli aż zaczną pojawiać się miękkie szczyty. Na koniec dodawaj po łyżce cukru pudru z większej części, miksując po każdej. Następnie wymieszaj pozostały cukier puder, mąkę kukurydzianą i ostudzone już orzechy. Ostrożnie wmieszaj je do ubitych białek. Na papierze do pieczenia obrysuj 4 takie same okręgi o średnicy ok. 20 cm. Mieszankę bezową nanieś równomiernie na wszystkie okręgi i wygładź. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 st. Celsjusza z termoobiegiem. Blaty bezowe piecz przez 25 minut. Następnie wyłącz grzanie i pozostaw spody do ostudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Przygotuj krem. Mleko przelej do garnka z dodatkiem esencji waniliowej i kakao. Ostrożnie podgrzej do osiągnięcia temperatury nieco niższej niż poziom wrzenia. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą: żółtka, cukier puder i mąkę. Masa powinna być puszysta i jasna. Przygotowaną w ten sposób mieszankę wlej cienkim strumieniem do gorącego mleka, cały czas mieszając. Podgrzewaj całość przez 5-10 minut do zgęstnienia kremu. Następnie zdejmij garnek z ognia, a jego zawartość przelej do dużej miski. Przykryj ją folią spożywczą i pozostaw masę do całkowitego ostudzenia. W osobnej misce utrzyj masło na puch, dodając na końcu rum. Dodawaj partiami ostudzony już budyń, cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostaw na ok. 15 minut. Z kremu odłóż na bok ok. 2 łyżki.
Złóż ciasto. Na paterze rozsmaruj niewielką ilość kremu. Połóż jeden ze spodów bezowych. Rozkładaj po kolei krem i bezy aż do wykończenia spodów. Nałóż krem także na brzegi ciasta oraz cienką warstwą na wierzch. Przygotuj kilka biszkoptów i przyklej je przy brzegach ciasta za pomocą odłożonego wcześniej kremu. Ciasto z orzechami włoskim posyp cukrem pudrem, a następnie kakao rozsyp na samych biszkoptach w celach dekoracji. Deser podawaj po schłodzeniu w lodówce.