Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, letnie ciasto. Ja upiekłam je z wiśniami. Można jednak wykorzystać każde owoce sezonowe, tylko trzeba dostosować do nich kolor i smak budyniu. Gorąco polecam.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2285
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4375
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1298
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 276
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2285
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4375
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1298
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 276
Składniki
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Dodać cukier puder, żółtka i pokrojone masło. Szybko zagnieść, przy pomocy siekaczki lub noża, kruche ciasto. Podzielić na dwie części - mniej więcej 60% i 40%. Oddzielnie włożyć do woreczków foliowych i dać do zamrażarki. Większą część po pół godzinie wyjąć i rozwałkować na kształt kwadratu o boku 24 cm. Takie wymiary powinna mieć blaszka wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto nawinąć na wałek i przenieść na blaszkę. Wyrównać brzegi. Podpiec przez 15 minut w 180 st. C w nagrzanym piekarniku. Wystudzić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do sztywnych białek wsypywać powoli cukier i cukier waniliowy. Ubijać aż oba cukry się rozpuszczą. Dodać budynie i nadal ubijać na małych obrotach. Pod koniec miksowania powoli wlać olej. Piankę wyłożyć na podpieczony spód. Ułożyć na niej wydrylowane wiśnie. Ciasto z zamrażarki (po 2 godzinach) zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dać na wierzch. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C około 40 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Przed krojeniem dobrze jest dać na kilka godzin do lodówki.