Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielowarstwowe ciasta wymagają pewnego nakładu pracy, ale są efektowne i po prostu pyszne. Takie jak cytrynowe ciasto z piankami i kremem budyniowym.
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 54
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 742
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 95
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 54
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 742
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 95
Składniki
Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Przesiej do niej przez sitko obie mąki i sól. Dodaj skórkę otartą z cytryny. Delikatnie wymieszaj ciasto szpatułą lub mikserem na niskich obrotach. Wyłóż papierem do pieczenia dno formy (około 35x25 cm). Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez około 20-30 minut (do suchego patyczka). Nie wyłączaj piekarnika. Przekrój wystudzone ciasto na dwa blaty. Skrop ponczem przygotowanym z wody, cukru trzcinowego i soku z cytryny.
Ubij sztywną pianę z białek. Nie przerywając ubijania, dodaj do niej stopniowo cukier, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Z pomocą rękawa cukierniczego uformuj pianki bezowe – wyciskaj kleksy piany na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 160°C i od razu zmniejsz temperaturę do 100°C. Piecz przez około godzinę lub dłużej, jeśli wolisz, by pianki bezowe były bardziej kruche. Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Zmiksuj połowę mleka z żółtkami i obiema mąkami – do uzyskania jednolitej masy. Dodaj do niej ziarenka z laski wanilii. Zagotuj resztę mleka z cukrem. Powoli wlej gorące mleko do masy z żółtkami, cały czas miksując ją lub mieszając energicznie rózgą cukierniczą. Ponownie zagotuj, nie przerywając mieszania. Gdy masa zgęstnieje, przestudź ją i zmiksuj z masłem. Uzyskanym kremem przełóż blaty ciasta. Oprósz je cukrem pudrem i udekoruj wystudzonymi bezami.