Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielowarstwowe ciasta wymagają pewnego nakładu pracy, ale są efektowne i po prostu pyszne. Takie jak cytrynowe ciasto z piankami i kremem budyniowym.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4342
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 197
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4342
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 197
Składniki
Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Przesiej do niej przez sitko obie mąki i sól. Dodaj skórkę otartą z cytryny. Delikatnie wymieszaj ciasto szpatułą lub mikserem na niskich obrotach. Wyłóż papierem do pieczenia dno formy (około 35x25 cm). Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez około 20-30 minut (do suchego patyczka). Nie wyłączaj piekarnika. Przekrój wystudzone ciasto na dwa blaty. Skrop ponczem przygotowanym z wody, cukru trzcinowego i soku z cytryny.
Ubij sztywną pianę z białek. Nie przerywając ubijania, dodaj do niej stopniowo cukier, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Z pomocą rękawa cukierniczego uformuj pianki bezowe – wyciskaj kleksy piany na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 160°C i od razu zmniejsz temperaturę do 100°C. Piecz przez około godzinę lub dłużej, jeśli wolisz, by pianki bezowe były bardziej kruche. Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Zmiksuj połowę mleka z żółtkami i obiema mąkami – do uzyskania jednolitej masy. Dodaj do niej ziarenka z laski wanilii. Zagotuj resztę mleka z cukrem. Powoli wlej gorące mleko do masy z żółtkami, cały czas miksując ją lub mieszając energicznie rózgą cukierniczą. Ponownie zagotuj, nie przerywając mieszania. Gdy masa zgęstnieje, przestudź ją i zmiksuj z masłem. Uzyskanym kremem przełóż blaty ciasta. Oprósz je cukrem pudrem i udekoruj wystudzonymi bezami.