Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto styropian z PRL zawdzięcza swoją nazwę masie, która – na szczęście tylko z wyglądu – przypomina właśnie styropian. To ciasto z epoki deficytów na sklepowych półkach jest sernikiem... bez sera. Choć do sernika podobne jest mniej więcej tak, jak do styropianu, jest bardzo smaczne!
Tortownica 24 cm
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5605
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1094
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12181
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5157
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1522
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5605
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1094
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12181
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5157
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1522
Składniki
Przygotuj ciasto. Wysyp na stolnicę mąkę cukier, puder i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj pokrojoną w kostkę margarynę (możesz zastąpić ją masłem!). Posiekaj składniki nożem – do połączenia w grubą kruszonkę. Dołóż na stolnicę żółtka. Energicznie zagnieć wszystkie składniki na jednolite, gładkie ciasto. Podziel je na 2 części w proporcji 2:1. Owiń folią spożywczą. Większą część włóż na co najmniej pół godziny do lodówki. Mniejszą umieść w zamrażarce.
Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Dno i boki formy wyłóż większą porcją ciasta. Przykryj spód odpowiednio dociętym arkuszem papieru do pieczenia i wypełni formę suchymi ziarnami fasoli. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 12 minut. Zdejmij obciążenie i piecz jeszcze przez około 5 minut – aż ciasto się zarumieni. Wyjmij formę z piekarnika, ale nie wyłączaj go.
Ubij białka ze szczyptą soli na pianę. Nie przerywając ubijania partiami dodaj do piany cukier, a następnie – gdy piana stanie się sztywna i lśniąca – po jednej łyżce śmietany oraz sok z cytryny. Delikatnie wmieszaj w masę proszek na budyń, skrobię i proszek do pieczenia. Na koniec dodaj wiórki kokosowe.
Przełóż masę na podpieczone ciasto. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażarki. Rozsyp równomiernie na masie śmietanowej. Wstaw ciasto do piekarnika. Piecz przez 50 minut.
Upieczone ciasto styropian pozostaw na kwadrans w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Gdy całkowicie wystygnie, przełóż na kilka godzin do lodówki.