Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto styropian z PRL zawdzięcza swoją nazwę masie, która – na szczęście tylko z wyglądu – przypomina właśnie styropian. To ciasto z epoki deficytów na sklepowych półkach jest sernikiem... bez sera. Choć do sernika podobne jest mniej więcej tak, jak do styropianu, jest bardzo smaczne!
Tortownica 24 cm
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5704
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 2261
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 201
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5704
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 2261
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 201
Składniki
Przygotuj ciasto. Wysyp na stolnicę mąkę cukier, puder i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj pokrojoną w kostkę margarynę (możesz zastąpić ją masłem!). Posiekaj składniki nożem – do połączenia w grubą kruszonkę. Dołóż na stolnicę żółtka. Energicznie zagnieć wszystkie składniki na jednolite, gładkie ciasto. Podziel je na 2 części w proporcji 2:1. Owiń folią spożywczą. Większą część włóż na co najmniej pół godziny do lodówki. Mniejszą umieść w zamrażarce.
Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Dno i boki formy wyłóż większą porcją ciasta. Przykryj spód odpowiednio dociętym arkuszem papieru do pieczenia i wypełni formę suchymi ziarnami fasoli. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 12 minut. Zdejmij obciążenie i piecz jeszcze przez około 5 minut – aż ciasto się zarumieni. Wyjmij formę z piekarnika, ale nie wyłączaj go.
Ubij białka ze szczyptą soli na pianę. Nie przerywając ubijania partiami dodaj do piany cukier, a następnie – gdy piana stanie się sztywna i lśniąca – po jednej łyżce śmietany oraz sok z cytryny. Delikatnie wmieszaj w masę proszek na budyń, skrobię i proszek do pieczenia. Na koniec dodaj wiórki kokosowe.
Przełóż masę na podpieczone ciasto. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażarki. Rozsyp równomiernie na masie śmietanowej. Wstaw ciasto do piekarnika. Piecz przez 50 minut.
Upieczone ciasto styropian pozostaw na kwadrans w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Gdy całkowicie wystygnie, przełóż na kilka godzin do lodówki.