Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na obowiązkowy punkt programu w sezonie – ciasto z rabarbarem na kruchym spodzie, z dodatkiem budyniu. Kruchy spód jest przyjemnie maślany, a jego waniliowy posmak wynosi to ciasto na zupełnie nowy poziom. Rabarbar jest oczywiście przyjemnie kwaskowy, a budyń – słodki i gładki. Idealne ciasto do weekendowej kawy!
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 773
Któż nie kocha pomidorowej. Klasyczny przepis zna każda gospodyni domowa, ale...
Odsłon: 878
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 773
Któż nie kocha pomidorowej. Klasyczny przepis zna każda gospodyni domowa, ale...
Odsłon: 878
Składniki
Przygotuj ciasto kruche. Do mąki dodaj cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj składniki trzepaczką. Dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło i zarób do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodaj jajko i pastę waniliową i wyrabiaj do połączenia składników. Wyłóż ciasto na blat i uformuj w gładką kulę. Odkrój 1/3 ciasta. Obie części owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę.
Nieobrany rabarbar pokrój w talarki.
Ugotuj gęsty budyń: użyj dwóch opakowań budyniu na 750 ml mleka i trzech łyżek cukru. Do budyniu dodaj łyżeczkę pasty lub ekstraktu waniliowego.
Większą część ciasta zetrzyj na tarce do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blaszki o boku 22cm. Startym ciastem szczelnie wyklej dno blaszki. Ciasto nakłuj widelcem. Na spód wyłóż pokrojony rabarbar, zalej go gorącym budyniem i wyrównaj. Na budyń zetrzyj mniejszą część ciasta.
Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół, na środkowej półce, przez około 50 minut.
Upieczone ciasto wystudź całkowicie i posyp cukrem pudrem.
Smacznego!