Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna się krótki jak zawsze sezon na rabarbar, należy go wykorzystać, bo ciasta z nim są przepyszne.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 857
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 896
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 113
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 857
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 896
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 113
Składniki
Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i łączymy rękami do konsystencji żwirku. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki. Rabarbar myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki ok. 2 cm, przekładamy do miski i oprószamy cukrem. Odstawiamy na bok. Formę okrągłą do ciasta o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Piekarnik nastawiamy na 180 °C i nagrzewamy.
Teraz wbijamy do dużej miski jajka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę( ok. 5 min). Do ubitej masy wlewamy mleko, olej i zapach, krótko mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę i układamy na nim rabarbar. Wierzch ciasta posypujemy kruszonką.
Tak przygotowany placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 °C ( bez termoobiegu) na 50 - 55 min. Po tym czasie wykładamy ciasto, studzimy i ewentualnie posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką gotowe!