Kruche ciasto z rabarbarem i polewą z kwaśnej śmietany. Idealne połączenie kwaskowych owoców i lekkiej, delikatnej warstwy śmietanowo-jogurtowej. Ważne jest, żeby już po pół godziny nakryć ciasto papierem do pieczenia lub folią, ponieważ szybko się przyrumienia
Ciasto z rabarbarem i kwaśną śmietaną
Składniki
- na kruche ciasto:
- 60 g masła
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 180 g mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- polewa:
- 4 jajka
- 180 g cukru
- kubeczek kwaśnej śmietany 125 g, 10% tłuszczu
- kubeczek jogurtu naturalnego 125 g
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej( mąki kartoflanej)
- 1 kg rabarbaru
- dodatkowo tarta bułka lub mielone orzechy do posypania surowego ciasta
Składniki
- na kruche ciasto:
- 60 g masła
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 180 g mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- polewa:
- 4 jajka
- 180 g cukru
- kubeczek kwaśnej śmietany 125 g, 10% tłuszczu
- kubeczek jogurtu naturalnego 125 g
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej( mąki kartoflanej)
- 1 kg rabarbaru
- dodatkowo tarta bułka lub mielone orzechy do posypania surowego ciasta

Etapy przygotowania
Składniki na kruche ciasto szybko zagnieść. Uformować kulę, trochę przypłaszczyć ją dłonią, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotować rabarbar. Umyć, oczyścić i pokroić na małe kawałki.
Przygotować polewę: jajka rozbić. Żółtka utrzeć z cukrem na pianę. Dodać kwaśną śmietanę, jogurt i skrobię. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie dodać.
Formę do pieczenia 24 cm wyłożyć papierem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować dość cienko, bo ciasta nie jest za dużo i wyłożyć nim foremkę. Ponakłuwać widelcem i posypać bułką tartą lub mielonymi orzechami. Rabarbar rozłożyć równomiernie na cieście i teraz wylać polewę jajeczną.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez godzinę. Ponieważ polewa szybko się przyrumienia, ważne jest, żeby ciasto nakryć, gdy minie pół godziny. Ciasto nie bedzie przypalone i pięknie się upiecze. Podawać z lodami lub rabarbarem na gęsto.

Przepis w Waszym wykonaniu (22)


Komentarze do przepisu (11)
Ostatnio komentowane przepisy
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Kukurydza
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wołowina
- Grzyby
- Przyprawy
- Czosnek
- Tymianek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 69
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 45

Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Owoce
- Dla zdrowia
- Keto
Odsłon: 95
Ostatnio komentowane przepisy
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Kukurydza
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wołowina
- Grzyby
- Przyprawy
- Czosnek
- Tymianek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 69
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 45

Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Owoce
- Dla zdrowia
- Keto
Odsłon: 95



Składniki
- na kruche ciasto:
- 60 g masła
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 180 g mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- polewa:
- 4 jajka
- 180 g cukru
- kubeczek kwaśnej śmietany 125 g, 10% tłuszczu
- kubeczek jogurtu naturalnego 125 g
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej( mąki kartoflanej)
- 1 kg rabarbaru
- dodatkowo tarta bułka lub mielone orzechy do posypania surowego ciasta
Składniki na kruche ciasto szybko zagnieść. Uformować kulę, trochę przypłaszczyć ją dłonią, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotować rabarbar. Umyć, oczyścić i pokroić na małe kawałki.
Przygotować polewę: jajka rozbić. Żółtka utrzeć z cukrem na pianę. Dodać kwaśną śmietanę, jogurt i skrobię. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie dodać.
Formę do pieczenia 24 cm wyłożyć papierem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować dość cienko, bo ciasta nie jest za dużo i wyłożyć nim foremkę. Ponakłuwać widelcem i posypać bułką tartą lub mielonymi orzechami. Rabarbar rozłożyć równomiernie na cieście i teraz wylać polewę jajeczną.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez godzinę. Ponieważ polewa szybko się przyrumienia, ważne jest, żeby ciasto nakryć, gdy minie pół godziny. Ciasto nie bedzie przypalone i pięknie się upiecze. Podawać z lodami lub rabarbarem na gęsto.
Świetne :)
zapowiada sie bardzo smakowicie
Jak fajnie wygląda ;-D
Pycha ciacho :)
wow, jakie cudo !