Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodko-kwaśne ciasto dla smakoszy rabarbaru.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 699
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2990
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 215
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 699
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2990
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 215
Składniki
Pokrojony rabarbar zagotować z sokiem pomarańczowym, ze 150g. cukru i cukrem waniliowym.Po ok. 5 minutach dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Zagotować i odstawić.
Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże, dodać 100 ml. ciepłego mleka i łyżkę cukru.Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce /ok.20 min./.
Dodać cukier waniliowy, 50g. cukru, jajko, posiekane masło, 100 g. startego marcepanu i szczyptę soli. Wyrobić ciasto dokładnie na jednolitą, gładką masę.Odstawić na ok.50 minut
Następnie z dwóch jajek oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z pozostałą startą masą marcepanową. Białka ubić na sztywno i połączyć z marcepanem.
Ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam kwadratowej formy 27x27. Na wierzchu ciasta położyć rabarbar i pianę z marcepanem. Piec ok. 40 minut w tem.200 st.C.SMACZNEGO!