Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z sentymentem, bo pieczone przez moją mamę, kiedy byłam dzieciakiem. Szybkie i super smaczne :) Doskonały przepis dla zabieganych ;)
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 155
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 68
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1101
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 155
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 68
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1101
Składniki
Najpierw przygotowuję biszkopt. Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w blaszce 25 x 30 cm w 180 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu kroję biszkopt na dwa równe blaty.
Pierwszy blat nasączam połową wody z cytryną, smaruję ulubionym dżemem, na to wykładam kwaśną śmietanę i całość przykrywam drugą połową biszkopta. Górną warstwę biszkopta nasączam drugą połową wody i całość wstawiam do lodówki na 20 minut. Międzyczasie przygotowuję polewę.
Śmietankę doprowadzam do wrzenia, ściągam z ognia i dodaję połamaną czekoladę i miód. Odstawiam na chwilę, aż czekolada się rozpuści, a następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Czekoladę wylewam na ciasto i wyrównuję. Górę można posypać orzeszkami lub wiórkami kokosowymi. Ciasto z sentymentem najlepsze jest po kilku godzinach, kiedy smaki się połączą.