Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie możesz się zdecydować, czy upiec na weekend sernik, czy ciasto owocowe? Rozwiąż swój dylemat, przygotowując przepyszne ciasto z twarogiem i owocami!
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 764
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12589
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 764
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12589
Składniki
Ogrzej wszystkie składniki do temperatury pokojowej.
Przygotuj masę twarogową. Utrzyj jajko z cukrem na puszystą masę. Połącz ją ze skrobią ziemniaczaną, a następnie z płynnym, przestudzonym masłem i ekstraktem waniliowym. Wymieszaj dokładnie z twarogiem.
Przygotuj ciasto. Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaj do niej po jednym jajku, a następnie śmietanę.
Przesiej do masy mąkę, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszaj składniki szpatułką – tylko do połączenia.
Natłuść i oprósz bułką tartą formę o wymiarach 20x30 cm. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj. Na ciasto wysyp równomiernie borówki i lekko wciśnij je do środka. W cieście porób łyżką dołki i umieść w nich porcje masy serowej.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 170ºC. Piecz przez około godzinę.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.