Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste , smaczne ciasto kruche z wiśniami i śliwkami. To jedno z łatwiejszych ciast. Polecam
blaszka średniej wielkości, papier do pieczenia, miska, nóż, mikser,
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1941
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1632
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2599
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1941
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1632
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2599
Składniki
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, cukier puder oraz żółtka. Zagnieść ciasto. Po dokładnym zagnieceniu ciasto podzielić na dwie części większą i mniejszą. Schłodzić w lodówce około 60 minut. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód rozłożyć większą część ciasta, ponakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 - 20 minut. W między czasie ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, porcjami dodawać cukier i na koniec mąkę ziemniaczaną. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika wyłożyć na nie lekko rozmrożone wiśnie i śliwki na przemian. Na owoce rozłozyć bezę i ułożyć kupkami drugą część ciasta. Ponownie włożyć do piekarnika i piec 50 - 60 minut. Smacznego Rada; Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto po rozkrojeniu.