Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne ciasto ze śliwkami, smakuje zawsze, nawet zimą. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Doskonała baza do tortów i ciast z kremami. Biszkopt jest wilgotny, nie trzeb...
Odsłon: 67
Podstawę dania stanowi wysokiej jakości polędwica wołowa lub ligawa i mięso w...
Odsłon: 85
Krokiety z mięsem i grzybami to doskonały pomysł na proste danie, które możes...
Odsłon: 4404
Dzisiaj zapraszam na prosty deser, który przygotujemy w zaledwie kilka chwil,...
Odsłon: 217
Doskonała baza do tortów i ciast z kremami. Biszkopt jest wilgotny, nie trzeb...
Odsłon: 67
Podstawę dania stanowi wysokiej jakości polędwica wołowa lub ligawa i mięso w...
Odsłon: 85
Krokiety z mięsem i grzybami to doskonały pomysł na proste danie, które możes...
Odsłon: 4404
Dzisiaj zapraszam na prosty deser, który przygotujemy w zaledwie kilka chwil,...
Odsłon: 217
Składniki
Kruszonka: Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i wyrabiamy ciasto, aż powstaną grudki. Wkładamy do lodówki. Ciasto: Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy pestkę. Następnie każdą połówkę śliwki kroimy na cztery części. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia oraz solą. Masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z suchymi składnikami i miksujemy do połączenia składników. Ciasto przenosimy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( 23-24 cm) i wyrównujemy. Wierzch ciasta posypujemy kaszą manną i równomiernie rozkładamy kawałki śliwek. Posypujemy przygotowaną kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45-50 min. Ciasto po upieczeniu studzimy, ostudzone kroimy na porcje.. Smacznego !!!