Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne ciasto ze śliwkami, smakuje zawsze, nawet zimą. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Pomidory do potraw z grilla. Smaczne i zdrowe.
Odsłon: 48
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 98
Ekspresowa sałatka którą przygotujesz dosłownie w trzy minuty idealna jako do...
Odsłon: 42
Przepis dnia
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 956
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 447
Pomidory do potraw z grilla. Smaczne i zdrowe.
Odsłon: 48
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 98
Ekspresowa sałatka którą przygotujesz dosłownie w trzy minuty idealna jako do...
Odsłon: 42
Przepis dnia
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 956
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 447
Składniki
Kruszonka: Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i wyrabiamy ciasto, aż powstaną grudki. Wkładamy do lodówki. Ciasto: Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy pestkę. Następnie każdą połówkę śliwki kroimy na cztery części. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia oraz solą. Masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z suchymi składnikami i miksujemy do połączenia składników. Ciasto przenosimy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( 23-24 cm) i wyrównujemy. Wierzch ciasta posypujemy kaszą manną i równomiernie rozkładamy kawałki śliwek. Posypujemy przygotowaną kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45-50 min. Ciasto po upieczeniu studzimy, ostudzone kroimy na porcje.. Smacznego !!!