Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne ciasto ze śliwkami, smakuje zawsze, nawet zimą. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 59
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 59
Składniki
Kruszonka: Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i wyrabiamy ciasto, aż powstaną grudki. Wkładamy do lodówki. Ciasto: Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy pestkę. Następnie każdą połówkę śliwki kroimy na cztery części. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia oraz solą. Masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z suchymi składnikami i miksujemy do połączenia składników. Ciasto przenosimy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( 23-24 cm) i wyrównujemy. Wierzch ciasta posypujemy kaszą manną i równomiernie rozkładamy kawałki śliwek. Posypujemy przygotowaną kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45-50 min. Ciasto po upieczeniu studzimy, ostudzone kroimy na porcje.. Smacznego !!!