Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne budyniowe ciasto ze śliwkami, proste i szybkie w przygotowaniu.
mikser, miska, forma do pieczenia o wymiarach 30/25/6 cm,
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 327
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 54
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1186
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 327
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 54
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1186
Składniki
Kruszonka: Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i wyrabiamy ciasto, aż powstaną grudki. Wkładamy do lodówki. Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy pestkę. Następnie każdą połówkę śliwki kroimy na cztery części. Ciasto: Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia sól i budyń, wszystko mieszamy. W misce ucieramy miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Do utartej masy podczas miksowania dodajemy stopniowo jajka i miksujemy do ładnego połączenia się składników. Jak składniki ładnie się połączą dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i budyniem, miksujemy aż ciasto będzie jednolite. Ciasto wykładamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia na dnie formy, boki smarujemy i posypujemy bułką tartą. Ciasto równamy, posypujemy kaszą manną i wykładamy pokrojone w ćwiartki śliwki. Wierzch ciasta posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu studzimy w piekarniku około 15-20 minut. Po tym czasie możemy cisto wyjąć z piekarnika i formy.
Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem, kroimy na porcje.
Smacznego !!!