Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 11-08-2022
Zapraszam na przepis na ciasto ze śliwkami i migdałową kruszonką. Placek jest lekki i puszysty, banalnie prosty w przygotowaniu, a dodatkowego smaku nadają mu migdały, które trafią zarówno do ciasta, jak i kruszonki. Śliwki są przyjemnie kwaskowe, migdały w kruszonce rewelacyjnie chrupią – prawdziwa uczta dla zmysłów!
mikser, blaszka o średnicy 20 cm
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 146
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 146
Składniki
Zacznij od przygotowania kruszonki. Do miski dodaj masło, cukier oraz mąkę. Zagniataj przez krótką chwilę, a następnie dodaj migdały i przemieszaj, by równo rozprowadziły się w kruszonce.
Do masła w temperaturze pokojowej dodaj cukier i ucieraj mikserem na wysokich obrotach, aż zrobi się jasne i puszyste. Dodawaj po jednym jajku, mieszając do całkowitego połączenia.
Zmniejsz obroty miksera i partiami dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz esencję waniliową.
Zmiel migdały i dodaj je do ciasta. Wymieszaj ostatni raz, by rozprowadziły się w masie.
Masę przełóż do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki do pieczenia o średnicy 20 cm. Wyłóż na nią śliwki. Rozprowadź kruszonkę na wierzchu całego ciasta.
Piecz w temperaturze 180oC w funkcji góra dół przez 60-70 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta wychodzi czysty. Jeśli góra za bardzo się rumieni, przykryj ciasto folią albo przełącz grzanie na dół.
Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw w blaszce do wystudzenia na co najmniej 15 minut.
Smacznego!