Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To pochodzące podobno ze Szwajcarii ciasto ze śliwkami i sosem waniliowym zabierze nas w pyszną podróż, bo cóż może być lepszego, niż poznawanie nowych miejsc i smaków… Ciasto jest łatwe i bardzo smaczne. Wystarczy zamknąć oczy i wyobrazić sobie, że zajadamy je wśród cudownych szwajcarskich górskich szczytów, ech…
Masz ochotę pochrupać coś słodkiego? Przygotuj domowe ciastka z masłem orzech...
Odsłon: 1037
Bataty to wciąż nie dość doceniana w Polsce słodka odmiana ziemniaków. Na uwa...
Odsłon: 943
Masz ochotę pochrupać coś słodkiego? Przygotuj domowe ciastka z masłem orzech...
Odsłon: 1037
Bataty to wciąż nie dość doceniana w Polsce słodka odmiana ziemniaków. Na uwa...
Odsłon: 943
Składniki
Najpierw przygotowuję ciasto: Wszystkie składniki zagniatam, formuję kulkę i wkładam ją do lodówki na 30 minut. Blaszkę 25 x 40 cm smaruję tłuszczem i posypuję mąką. Ciasto rozwałkowuję i wykładam do blaszki tworząc 2,5 cm rant z każdej strony. Ciasto wstawiam do zamrażarki i nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Wyciągam blaszkę z zamrażarki i wstawiam bezpośrednio do piekarnika na 20 minut. Międzyczasie przygotowuję śliwki i waniliowy sos.
Wydrylowane śliwki kroję na ćwiartki. Jajka, śmietankę, mąkę i cukier waniliowy chwilę miksuję, aż składniki się połączą. Wyciągam podpieczone ciasto z piekarnika, posypuję 2 łyżkami kaszy manny, układam śliwki skórką do dołu i wylewam sos waniliowy ostrożnie na śliwki. Całość wstawiam ponownie do piekarnika na 40 minut. Następnie wyciągam ciasto z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia. Ciasto ze śliwkami i sosem waniliowym gotowe. Możecie posypać je cukrem pudrem, serwować z bitą śmietaną lub polewą czekoladową. Smacznego