Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste ciasto z owocami, pierwszy w naszym życiu udany wypiek. Przepis pochodzi ze starego kalendarza z lat osiemdziesiątych. Kartka dawno pożółkła i gdzieś się zapodziała, przepis pozostał w pamięci ponieważ jest bardzo prosty i uniwersalny. Ciasto jest maślane, wilgotne i delikatne. Można je zestawiać z dowolnymi owocami. Najczęściej pieczemy je ze śliwkami, jabłkami lub gruszkami.
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4146
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 627
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17328
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3213
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 191
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4146
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 627
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17328
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3213
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 191
Składniki
Owoce myjemy, przekrawamy na połówki i pozbawiamy pestek. Piekarnik nagrzewamy do 175°C (góra-dół bez termoobiegu). Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Składniki ciasta mają mieć temperaturę pokojową.
W misie miksera krótko roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym. Nie napuszamy masy jajecznej. Dodajemy do niej roztopione i przestudzone masło, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy składniki do połączenia. Przelewamy do tortownicy.
Układamy na wierzchu śliwki skórką do spodu i oprószamy je odrobiną cukru. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je 45-50 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy upieczone ciasto z piekarnika, studzimy. Możemy na koniec posypać je cukrem pudrem.
Ciasto ze śliwkami maślane gotowe!