Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taka moja śliwkowa wariacja
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 711
Przepis dnia
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 536
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 108
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 2170
Nie przepadasz za łagodnymi śledziami w śmietanie czy oleju? Jeśli wolisz dan...
Odsłon: 5132
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 711
Przepis dnia
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 536
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 108
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 2170
Nie przepadasz za łagodnymi śledziami w śmietanie czy oleju? Jeśli wolisz dan...
Odsłon: 5132
Składniki
Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia a następnie masło. Całość siekamy nożem. Dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Blachę o wymiarach 26x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równomierni ciasto.
Ze śliwek wyjmujemy pestki, układamy je na cieście (skórką do dołu). Jeśli śliwki są dość kwaśne posypujemy je cukrem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°, wstawiamy ciasto. Zapiekamy ok 20 minut.
Kiedy ciasto się piecze z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Na zapieczone ciasto wykładamy pianę. Ja wykładałam ją łyżka po łyżce obok siebie aby powierzchnia bezy była nierównomierna. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 170° aż nasza beza będzie złota. Pozostawiamy z lekko uchylonymi drzwiczkami w piekarniku do ostygnięcia.