Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taka moja śliwkowa wariacja
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 181
Łatwa w przygotowaniu zapiekanka składająca się z papryki, cebuli oraz mielon...
Odsłon: 282
Korzystając z uroków lata i świeżych warzyw, które nam daje, możemy przygotow...
Odsłon: 374
Makaron z bakłażanem to znakomita propozycja na obiad lub treściwą kolację.
Odsłon: 173
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 181
Łatwa w przygotowaniu zapiekanka składająca się z papryki, cebuli oraz mielon...
Odsłon: 282
Korzystając z uroków lata i świeżych warzyw, które nam daje, możemy przygotow...
Odsłon: 374
Makaron z bakłażanem to znakomita propozycja na obiad lub treściwą kolację.
Odsłon: 173
Składniki
Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia a następnie masło. Całość siekamy nożem. Dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Blachę o wymiarach 26x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równomierni ciasto.
Ze śliwek wyjmujemy pestki, układamy je na cieście (skórką do dołu). Jeśli śliwki są dość kwaśne posypujemy je cukrem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°, wstawiamy ciasto. Zapiekamy ok 20 minut.
Kiedy ciasto się piecze z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Na zapieczone ciasto wykładamy pianę. Ja wykładałam ją łyżka po łyżce obok siebie aby powierzchnia bezy była nierównomierna. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 170° aż nasza beza będzie złota. Pozostawiamy z lekko uchylonymi drzwiczkami w piekarniku do ostygnięcia.