Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste, dwukolorowe ciasto zebra, które idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Świetnie prezentuje się na talerzu. Jego przygotowanie jest naprawdę proste. Wystarczy przełożyć składniki do miski, zmiksować, przelać do formy i upiec.
tortownica o średnicy 26 cm
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 119
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 196
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9207
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 119
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 196
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9207
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku. Masę jajeczną łączymy z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Składniki delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy wodę gazowaną oraz olej. Mieszamy do momentu połączenia wszystkich składników.
Surowe ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy 3 łyżki mąki, do drugiej 3 łyżki kakao.
Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Na środek przelewamy naprzemiennie po 3-4 łyżki jasnego i ciemnego ciasta.
Ciasto zebra pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy na kratce.