Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Zielony Raj, znane także jako Leśny Mech, kilka lat temu cieszyło się zawrotną popularnością. Zachwyca bowiem nie tylko oryginalnym smakiem, ale też przepięknymi, wiosennymi kolorami. Nic dziwnego, że przez pewien czas stanowiło ozdobę stołu na każdej imprezie. Dziś moda na Zielony Raj przeminęła, ale przecież wciąż jest on tym samym zachwycającym ciastem. Warto przypomnieć sobie o nim u progu wiosny!
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1427
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14941
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 958
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1427
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14941
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 958
Składniki
Rozmroź szpinak i odciśnij (na sitku) z nadmiaru wody. Natłuść i oprósz bułką tartą tortownicę o średnicy około 24 cm. Nagrzej piekarnik do 180°C.
Mikserem na wysokich obrotach utrzyj całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj do nich przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Mikserem na niskich obrotach połącz produkty sypkie z masą jajeczną, a następnie – nie przerywając miksowania, wlej cienką stróżką olej i dodaj szpinak.
Przełóż ciasto do tortownicy i wstaw na środkowy poziom piekarnika. Piecz przez około godzinę (do suchego patyczka). Upieczone ciasto przestudź i przekrój na kilka cienkich blatów. Górny rozdrobnij (np. widelcem) na okruchy. Pozostałe nasącz ponczem z wody i cytrynówki.
Ubij śmietanę „na sztywno”. Dosłodź do smaku cukrem pudrem. Wymieszaj szpatułą z serkiem mascarpone. Przełóż kremem blaty ciasta. Posmaruj kremem także wierzchni blat. Oprósz go okruchami ciasta.
Wstaw Zielony Raj na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekoruj ciasto czerwonymi owocami, np. żurawiną albo ziarenkami granatu.