Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warzywne ciasta – marchewkowe czy dyniowe – od dawna już podbijają serca i podniebienia smakoszy. Czy można upiec także ciasto ziemniaczane? Znajdą się osoby, które podejdą do tego pomysłu z pewną dozą sceptycyzmu. Jeśli do nich należysz, wypróbuj poniższy przepis, a przekonasz się, że ziemniaki – podobnie jak marchew – są w cieście zupełnie niewyczuwalne. Dodają mu wilgotności, przedłużają świeżość. Co więcej, dzięki nim to ciasto bez grama mąki. Nie zawiera także tłuszczu.
Tortownica 24 cm
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5362
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2476
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5362
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2476
Składniki
Wyszoruj ziemniaki i ugotuj w łupinach do miękkości (w nieosolonej wodzie). Możesz je wręcz rozgotować. Przestudź i obierz. Odważ dokładnie 400 g. Przeciśnij przez praskę – tak, by uzyskać gładkie purée.
Zmiel migdały w malakserze na mączkę.
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
Dodaj do żółtek migdały, skórkę i sok z cytryny. Zmiksuj krótko.
Wsyp do uzyskanej masy mannę połączoną z proszkiem do pieczenia. Ponownie krótko zmiksuj.
Dodaj do białek szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj ją w ciasto.
Przełóż ciasto do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 30-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Gdy ciasto wystygnie, oprósz je cukrem pudrem.