Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
A gdyby tak połączyć ciasto czekoladowe z owocami i kruszonką? Nie zastanawiaj się dłużej! Zobacz przepis na ciasto Zorba z morelami. To idealne połączenie głębokiego smaku czekolady, lekko kwaskowatej moreli i maślanej kruszonki. Wilgotne, aromatyczne i efektowne
Blacha 24 x 24 cm
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5597
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12167
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5156
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1518
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5597
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12167
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5156
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1518
Składniki
Czekoladę połam na kawałki, włóż razem z masłem do garnka i rozpuść na małym ogniu. Gdy masa będzie jednolita, odstaw do przestudzenia.
Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli osobno na jasną, puszystą masę. Powoli wlej przestudzoną masę czekoladową, cały czas miksując.
Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodawaj partiami do masy, mieszając do połączenia.
Morele pokrój w kostkę.
Zrób teraz kruszonkę. W misce połącz mąkę, zimne masło i cukier. Rozetrzyj palcami na grudki. Na koniec możesz dodać płatki owsiane i wymieszać.
Blachę o wymiarach 24 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy, wyrównaj. Rozłóż morele równomiernie. Na wierzchu rozsyp kruszonkę.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 30 minut, aż środek będzie sprężysty, a kruszonka lekko zarumieniona.