Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na puszyste i aromatyczne bułeczki cynamonowe. Cynamonki stanowią idealny dodatek do popołudniowej kawy. Bułeczki wychodzą cudownie puszyste, delikatne i nie za słodkie, a towarzyszący im zapach sprawi, że natychmiast będziecie mieć ochotę sięgnąć po kolejną.
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 155
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2165
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 155
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2165
Składniki
Do dużej miski przesiej 4 szklanki mąki chlebowej, żeby pozbyć się grudek. Dodaj drobny biały cukier i dwie saszetki suchych drożdży. Składniki suche wymieszaj za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia składników.
W mąkę wetrzyj dobrze schłodzone masło, pokrojone w kostkę.
Do ciasta dodaj lekko podgrzane mleko, łyżeczkę ekstraktu waniliowego i jedno duże jajko. Ciasto zacznij wyrabiać najpierw drewnianą łyżką, aż mąka wchłonie cały płyn. Kiedy to nastąpi, wyrabiaj je dłonią w misce przez dwie, trzy minuty w misce.
Kiedy wszystkie składniki odpowiednio się połączą, przełóż je na lekko podsypany mąką blat i wyrabiaj przez kolejnych kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
Odpowiednio wyrobione ciasto drożdżowe uformuj w kulę i przełóż je do lekko naoliwionej miski. Obrócić ciastem kilka razy, żeby jego powierzchnia również pokryła się oliwą. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na dwie godziny.
Po tym czasie przełóż ciasto na podsypany mąką blat i uformuj je w prostokąt. Ciasto rozwałkuj na grubość około 0.5 cm, do uzyskania płata o wymiarach mniej więcej 50 x 30 cm. Po rozwałkowaniu ponownie wyrównaj boki ciasta.
Wymieszaj ze sobą jasny brązowy cukier i jedną lub dwie łyżki mielonego cynamonu.
Ciasto posmaruj rozpuszczonym i lekko przestudzonym masłem za pomocą pędzelka. Pokryj prawie całą powierzchnię płatu, pozostawiając około dwa centymetry czystego ciasta wzdłuż jednego długiego boku prostokąta.
Na tłuszcz wyłóż cukier wymieszany z cynamonem. Pokryj nim prawie całą powierzchnię ciasta, podobnie jak robiliśmy to z masłem, ponownie pozostawiając czysty pas wzdłuż długiego boku.
Tak przygotowane ciasto zwiń w ciasny rulon. Roladę zamknij w miejscu czystego pasa ciasta, wyrównaj i ułóż miejscem łączenia na blacie.
Cynamonowy rulon podziel za pomocą ostrego noża na dwanaście w miarę równych części.
Porcje ciasta ułóż na natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce (u mnie: 37 x 24 cm). Bułeczki układaj w sporych odstępach od siebie.
Po wyłożeniu na blaszkę wszystkich cynamonek, przykryj je folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę, lub do momentu w którym zaczną się ze sobą stykać.
Tak przygotowane bułeczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, grzejącym w funkcji góra dół, przez około 20 minut. Przykryj bułeczki, jeśli zbyt szybko się zarumienią.
Gotowe bułeczki wyjmij z piekarnika, kiedy patyczek wbity na skos w najgrubszą bułeczkę wychodzi czysty. Odstaw je na 5 minut do lekkiego przestudzenia w blaszce, a następnie wyjmij je z blaszki i wystudź całkowicie.
Przygotuj lukier. Do 150g cukru pudru dodaj 2 lub 3 łyżki wody oraz łyżeczkę ekstraktu waniliowego i dokładnie wymieszaj. Gotowy lukier przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj nim wystudzone bułeczki cynamonowe.
Smacznego!