Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na cynamonki bez drożdży doskonale sprawdzi się u osób, które chcą zaoszczędzić czas w przygotowaniu tych pysznych bułeczek. Zamiast drożdży do ciasta dodaj proszek do pieczenia. Dzięki temu nie musisz czekać na wyrośnięcie ciasta. W smaku niczym nie ustępują drożdżowym zawijasom. Cały proces przygotowania wraz z pieczeniem nie powinien zająć więcej niż 45 minut. Powodzenia!
szklanka 250 ml, blaszka, wałek
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 431
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1798
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 363
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 431
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1798
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 363
Składniki
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta przełóż do miski: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, miękkie masło i jajko. Wlej mleko. Zacznij zagniatać ciasto. Jeśli w trakcie zagniatania ciasto okaże się zbyt luźne (będzie się mocno kleiło do dłoni) - dosyp mąki. Jeżeli ciasto będzie zbyt zbite, dodaj odrobinę mleka.
Gładkie, jednolite ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na placek o grubości około 5 mm.
Przygotuj nadzienie do cynamonek. W misce wymieszaj cukier z cynamonem.
Rozpuść masło w rondelku lub kuchence mikrofalowej. Roztopionym masłem posmaruj wierzch ciasta. Górę oprósz cukrem wymieszanym z cynamonem.
Zwiń ciasto w rulon a następnie pokrój na równe kawałki (około 2 cm szerokości).
Blachę piekarnika wyściel papierem do pieczenia. Cynamonki ułóż w równych odstępach, tak żeby nie stykały się ze sobą.
Cynamonki bez drożdży wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół). Bułeczki cynamonowe piecz przez około 25 minut (do zrumienienia).
Do miseczki wsyp cukier puder. Wlej słodką śmietankę. Składniki mieszaj do połączenia. Lukier powinien być gęsty.
Przestudzone cynamonki polej gotowym lukrem. Smacznego!