Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jako wielka fanka cynamonowych słodkości i białego sera nie mogłam powstrzymać się przed zrobieniem powyższego sernika. Na zimno,bez pieczenia - na kruchym spodzie z owsianych ciasteczek, z masą z serków homogenizowanych i warstwą prażonych jabłek. Podwójnie cynamonowy, niezwykle lekki i pyszny - koniecznie do powtórzenia! Więcej przepisów na moim blogu : http://kuchniaellie.blogspot.com/
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112949
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 284
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 624
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 513
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112949
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 284
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 624
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 513
Składniki
Spód - ciasteczka drobno pokruszyć (np. w malakserze), połączyć z roztopionym, lekko przestudzonym masłem. Masą wypełnić dno tortownicy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa - białka ubić dobrze z cukrem. 2 łyżki żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki wody (np. w mikrofalówce), ale nie zagotowywać! Odstawić do przestudzenia. Jeśli używamy serka wiejskiego, trzeba go uprzednio zmiksować do konsystencji gładkiego twarożku. Wymieszać delikatnie z serkami homogenizowanymi, ubitymi białkami, żelatyną i cynamonem. Gotową masę wylać na przygotowany wcześniej spód i wstawić do lodówki na czas stężenia.
Prażone jabłka - jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Zalać w garnku szklanką wody, zagotować, potem zmniejszyć ogień na średni i gotować ok. 10-15 minut, dodając cynamon i miód. Na koniec zmiksować by uzyskać gładki mus. Łyżkę żelatyny rozpuścić w odrobinie wody i dodać do musu. Gdy zacznie lekko tężeć, przelać na przygotowaną wcześniej serową masę. Odstawić do lodówki na 2-3 h.