Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, nie wahaj się poświęcić trochę czasu temu ciastu. To prawdziwa Cytrynowa Księżniczka!
Forma 25x40 cm
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 179
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3944
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 324
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 849
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 179
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3944
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 324
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 849
Składniki
Przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami dodaj do piany cukier. Następnie dodaj do piany po jednym żółtku, cienką strużką wlej olej i sok z cytryny.
Przesiej do piany mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj składniki szpatułką. Na koniec wmieszaj w ciasto mak.
Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25 x 40 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Gdy ciasto całkowicie wystygnie, przekrój je na dwa blaty.
Przygotuj masę serową. Otrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok. Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody.
Ubij w kąpieli wodnej śmietanę kremówkę z dodatkiem cukru i żółtek. Gdy masa zgęstnieje, połącz ją z żelatyną, a następnie z twarogiem, sokiem z cytryny i skórką cytrynową.
Rozprowadź masę serową na jednym z blatów biszkoptu (w formie, w której się piekł) i wstaw na 3 godziny do lodówki.
Przygotuj galaretkę. Połącz jajka z żółtkami i cukrem. Podgrzej w kąpieli wodnej. Dodaj pokrojone masło i sok z cytryn. Podgrzewając masę, cały czas ją mieszaj, aż uzyska gęstą konsystencję.
Zdejmij naczynie z kremem z palnika. Wmieszaj w krem skórkę otartą z cytryn i rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
Przelej połowę galaretki na masę serową. Wstaw formę z powrotem do lodówki.
Gdy galaretka nieco stężeje, ułóż na niej drugą warstwę biszkoptu i przelej resztę galaretki. Jeśli będzie to koniecznie, wcześniej ją lekko podgrzej i upłynnij. Wstaw ciasto na kolejnych kilka godzin do lodówki.