Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasteczka z morelami z nutką cytryny to wspaniały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2945
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2945
Składniki
Cytrynę sparzyć wrzącą wodą, osuszyć i zetrzeć skórkę. Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier puder, skórkę z cytryny i starte na grubej tarce zimne masło, posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Morele sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć pestki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1,5-2 mm. Dużą foremką wykrawać krążki, naciąć w 6 miejscach nie do końca. Ułożyć na blaszce, zawinąć rogi.
Włożyć rodzynki i połówki moreli. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i cukrem waniliowym. Blaszkę z ciasteczkami wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na złoty kolor. Upieczone wiatraczki można oprószyć cukrem pudrem.