Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiające,cytrusowe ciasto jogurtowe,najlepiej smakuje z gorącą herbatą:)
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 602
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2024
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4016
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3941
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 602
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2024
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4016
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3941
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Keksówkę /o wymiarach ok.21 cm x7 cm/ wysmarować tłuszczem i obłożyć papierem do pieczenia.
Do miski przesiać mąkę,proszek do pieczenia i sól.
W osobnej misce wymieszać 1 szklankę cukru i skórkę z cytryny, natrzeć palcami,aż będą dobrze połączone.
Dodać jogurt,jajka,esencję waniliową i olej do mieszanki cukru i ubijać,aż będzie dobrze połączone.Do tak przygotowanego ciasta,wsypać mieszankę mąki,a następnie wymieszać składniki delikatnie,aż się połączą,najlepiej łopatką.
Wlać do foremki i piec przez 40-50 minut,aż patyczek testowy,będzie czysty.
Gdy ciasto się piecze,połączyć pozostałą 1/3 szklanki cukru i soku z cytryny.W rondelku na małym ogniu,mieszając,aż cukier tylko się rozpuści.Zdjąć z ognia.
Zostawić ciasto do ostygnięcia w foremce przez 10 minut.Wyjąć z foremki i ponakłuwać dziurki wykałaczką w całym cieście,a następnie pędzelkiem wysmarować całe ciasto syropem cytrynowym.