Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cytrynowy budyniowiec to bardzo proste i łatwe do przygotowania ciasto bez pieczenia inaczej na zimno. Robię je gdy nie mam czasu na pieczenie wymyślnych ciast, które zajmują dużo czasu i są pracochłonne. Ciasto ładnie wygląda i ma fajny orzeźwiający smak.
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 1289
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 685
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 694
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 1289
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 685
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 694
Składniki
Z jednego litra mleka odlałam niecałą szklankę i rozprowadziłam w niej proszki budyniowe, mąkę i cukier. Pozostałe mleko zagotowałam z zapachem cytrynowym. Gdy mleko się zagotowało wlałam do niego zawiesinę budyniową i gotowałam ciągle mieszając aż budyń zrobił się gęsty. Ugotowany budyń odstawiłam do całkowitego wystudzenia. Gdy budyń był zimny rozmiksowałam miękkie masło i dodałam do niego po łyżce zimny budyń. Miksowałam składniki na najwyższych obrotach miksera aż krem zrobił się jednolity i gładki. W małej blaszce lub foremce (ja użyłam plastikowego pudełka do przechowywania żywności) wyłożonej folią spożywczą ułożyłam warstwę herbatników. Na herbatniki wylałam połowę kremu. krem przykryłam drugą warstwą herbatników. Wyłożyłam na nie resztę kremu i ułożyłam trzecią warstwę ciastek. Pudełko z ciastem schowałam do lodówki. Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 2 szklankach gorącej wody i wystudziłam. Tężejącą galaretkę wyłożyłam na ciasto. Ciasto schłodziłam w lodówce przez całą noc.