Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cytrynowy sernik na zimno to sposób na prosty orzeźwiający deser.
Składniki
Składniki najlepiej przygotowujemy wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Cytrynę dokładnie szorujemy.. Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy żelatynę, odstawiamy na trochę aby napęczniała. Następnie mleko podgrzewamy, nie gotujemy i rozpuszczamy dokładnie żelatynę. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski przekładamy masło, dodajemy cukier oraz 3 łyżki zmielonego sera. Dokładnie miksujemy aby cukier się rozpuścił. Następnie dodajemy resztę zmielonego sera oraz otartą skórkę a z cytryny wyciskamy sok . Miksujemy dokładnie aby składniki się połączyły. Na koniec dodajemy wystudzoną ale płynną żelatynę. Jeszcze raz dokładnie miksujemy aby składniki się połączyły. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy biszkoptami,nasączamy biszkopty mlekiem i wykładamy masę serową. Wierzch ładnie wyrównujemy. Tortownicę wstawiamy do lodówki. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 400 ml wody i odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka będzie już zimna i zacznie tężeć wyjmujemy sernik z lodówki. Na wierzchu układamy ciastka delicje. Zalewamy tężejącą galaretką. Ponownie wstawiamy do lodówki aby galaretka dobrze stężała. SMACZNEGO!!!!