Fenomenalne ciasto, typowe na letnie i ciepłe dni. Pyszny spód z ciemnych herbatników, cytrynowa śmietanka i wiśniowa galaretka stworzyły pyszny deser, idealny w smaku!
Cytrynowy śmietankowiec
Składniki
- 200 g herbatników (ciemnych)
- 70 g masła lub margaryny
- 500 ml śmietany 36%
- 1 galaretka cytrynowa + 1 szklanka wrzątku
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki mleka w proszku
- 1 galaretka wiśniowa + 1 szklanka wrzątku
- 200 g borówek
Składniki
- 200 g herbatników (ciemnych)
- 70 g masła lub margaryny
- 500 ml śmietany 36%
- 1 galaretka cytrynowa + 1 szklanka wrzątku
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki mleka w proszku
- 1 galaretka wiśniowa + 1 szklanka wrzątku
- 200 g borówek

Etapy przygotowania
Cytrynową galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. Herbatniki miksujemy lub mielimy na drobny pył. Mieszamy z rozpuszczonym masłem. Herbatnikową masę dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy o średnicy 18-20 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Dociskamy i wygładzamy. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i mlekiem w proszku. Cały czas miksując wolnym strumieniem wlewamy przestudzoną galaretkę. Miksujemy do połączenia składników. Śmietankę przelewamy do tortownicy. Na wierzchu układamy borówki. Foremkę wstawiamy do lodówki na 30 minut. Na wierzch wylewamy przestudzoną wiśniową galaretkę.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 5629

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 938

Lekka kolacja. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 241

Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28642
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Węgierska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Kurczak
- Podroby
- Przyprawy
- Czosnek
- Gulasze
Odsłon: 75
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 5629

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 938

Lekka kolacja. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 241

Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28642
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Węgierska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Kurczak
- Podroby
- Przyprawy
- Czosnek
- Gulasze
Odsłon: 75



Składniki
- 200 g herbatników (ciemnych)
- 70 g masła lub margaryny
- 500 ml śmietany 36%
- 1 galaretka cytrynowa + 1 szklanka wrzątku
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki mleka w proszku
- 1 galaretka wiśniowa + 1 szklanka wrzątku
- 200 g borówek
Cytrynową galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. Herbatniki miksujemy lub mielimy na drobny pył. Mieszamy z rozpuszczonym masłem. Herbatnikową masę dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy o średnicy 18-20 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Dociskamy i wygładzamy. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i mlekiem w proszku. Cały czas miksując wolnym strumieniem wlewamy przestudzoną galaretkę. Miksujemy do połączenia składników. Śmietankę przelewamy do tortownicy. Na wierzchu układamy borówki. Foremkę wstawiamy do lodówki na 30 minut. Na wierzch wylewamy przestudzoną wiśniową galaretkę.