Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czarna dziura to biszkoptowe ciasto z delikatnym i rozpływającym się musem. Deser pokryty jest lustrzanym lukrem w dwóch kolorach, co tworzy zaskakujący i efektowny widok.
Dzisiaj prosty przepis na knedel na parze. Przepis zaciągnęłam z thermomix -a...
Odsłon: 12
Prosta i łatwa do przygotowania zupa. Jest smaczna, zdrowa i sycąca.
Odsłon: 75
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Pyszne danie, nie tylko na...
Odsłon: 98
Dzisiaj prosty przepis na knedel na parze. Przepis zaciągnęłam z thermomix -a...
Odsłon: 12
Prosta i łatwa do przygotowania zupa. Jest smaczna, zdrowa i sycąca.
Odsłon: 75
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Pyszne danie, nie tylko na...
Odsłon: 98
Składniki
Przygotuj spód. Rozpuść masło z olejem i ostudź. Przelej tłuszcz do miski. Dodaj cukier i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji pasty. Dodaj jajka, ubijając po każdym do całkowitego połączenia. Wmieszaj wanilię. W osobnej misce wymieszaj mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj do połączenia. Dodaj mleko i krótko przemieszaj. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę przelej do formy i wygładź. Piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez ok. 25 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i wystudź całkowicie.
Przygotuj mus. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do ostygnięcia. Rozpuść czekoladę i krem czekoladowy w kąpieli wodnej. W garnku podgrzej połowę szklanki śmietany do momentu aż zacznie bulgotać przy ściankach. Dodaj żelatynę i mieszaj do całkowitego połączenia. Wlej masę czekoladową i delikatnie ubij całość do powstania gładkiej emulsji. Dodaj szczyptę soli. Ostudź. W osobnej misce ubij pozostałą śmietanę na sztywno. Dodawaj partiami masę czekoladową, po każdej mieszając.
Złóż ciasto. Jednolitą, silikonową formę do babki z kominem o średnicy 23 cm wypełnij przygotowanym musem, pozostawiając ok. 3 cm wolnego miejsca na górze. Wcześniej upieczony spód przytnij, zmniejszając jego średnicę o około centymetr. Wytnij też otwór na komin. Dopasuj spód i delikatnie go wciśnij w mus czekoladowy, by zrównał się z krawędzią formy. Nie przejmuj się, jeśli trochę musu wypłynie. Tak przygotowane ciasto umieść w zamrażarce na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie wyjmij deser z formy silikonowej. Wszystkie ewentualne nierówności wygładź szpatułką. Włóż ciasto do lodówki na czas przygotowywania lukru.
Przygotuj polewę. Żelatynę rozpuść w ¼ szklanki ciepłej wody. Odłóż na bok. Pozostałą wodę, cukier i mleko skondensowane doprowadź do delikatnego wrzenia w garnku. Wyłącz palnik i wmieszaj żelatynę. Najlepiej przecedź polewę przez sitko, by uniknąć ewentualnych grudek. Gorącą jeszcze masę wlej na pokruszoną czekoladę i mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Najlepiej użyć blendera zanurzeniowego, by nie dopuścić do powstania pęcherzyków powietrza. Polewa powinna być gładka i błyszcząca. Odlej 1/3 polewy do osobnej miseczki. Dodaj do niej przesiane kakao i bardzo delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż na kratkę ze swobodnym odpływem – na przykład do podstawionego naczynia. Swobodnie polej białą polewą powierzchnię ciasta i pozwól jej spłynąć. Za pomocą strzykawki lub łyżeczki nanieś ciemną polewę pasmami na białą i pozwól nadmiarowi swobodnie spłynąć. Pozostałą jasną polewę nałóż w podobny sposób na miejsca łączenia się kolorów, by uzyskać efekt rozmazania. Czarną dziurę wstaw do lodówki na kilka godzin, do całkowitego zastygnięcia polewy. Po tym czasie możesz przenieść ciasto na paterę.