Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękkie i puszyste ciasto niosące ze sobą aromat czekolady będzie doskonałym poczęstunkiem dla każdego smakosza. :)
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1080
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2874
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 968
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1733
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14704
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1080
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2874
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 968
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1733
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14704
Składniki
Ciasto jest szybkie do zrobienia i proste. Nie sprawi problemu nawet początkującemu piekarzowi. Zaczynamy. ;)
Na początek czekoladę rozpuszczamy w mlecznej kąpieli. W osobnym naczyniu masło należy utrzeć z cukrem tak, aby powstała puszysta masa. Stopniowo dodajemy jajka i cały czas ucieramy składniki. Na koniec pora wlać czekoladowy płyn do naszej masy cukrowo-jajecznej.
Następnie wsypujemy mąkę przemieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy bardzo ostrożnie wszystko, tak by ciasto miało jednolitą konsystencję.
Czas przygotować formę do pieczenia. Używam w tym celu keksówki wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem.
Przelewamy ciasto do formy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut. Babka w czasie pieczenia powinna pęknąć poprzez środek - to oznaka, że ciasto się upiekło.
Naszą babeczkę czekoladową po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową. :)
SMACZNEGO!