Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z wiśniami najbardziej kojarzy mi się ciasto czekoladowe. Do tej pory robiłam przeważnie ciasto jogurtowe czekoladowe z wiśniami. Dziś postanowiłam zrobić babkę, taką delikatną, piaskową, ale całą czekoladową, a nie jasną.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 846
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 816
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 846
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 816
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Składniki
Jaja wyjęłam wcześniej z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Masło przełożyłam do rondelka i roztopiłam uważając, aby się nie przypaliło. Jaja wybiłam do miski miksera i ucierałam z cukrem do uzyskania puszystej masy. Mąkę tortową przesiałam i wymieszałam z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie wmieszałam partiami do masy jajecznej. Gdy składniki się połączyły, dodałam powoli roztopione i przestudzone masło i znów miksowałam do połączenia. Na koniec do ciasta dodałam odsączone z zalewy wiśnie i delikatnie wmieszałam je łyżką do ciasta. Ciasto przełożyłam do formy keksówki o wymiarach ok. 11x25cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika. Babkę piekłam do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu. W praktyce zajęło mi to ok. 50 minut. Po upieczeniu babkę wystudziłam na metalowej kratce. Śmietanę przelałam do rondelka i podgrzałam. Do gorącej śmietany wrzuciłam połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam około dwie minuty i wymieszałam składniki. Tak przygotowaną polewą oblałam babkę i odstawiłam ją do lodówki do stężenia czekolady.