Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto jest zdecydowanym faworytem dla wszystkich wielbicieli czekolady. Możesz go wykonać na deser, jako tort urodzinowy oraz na inne specjalne okazje, choć czekoladowa dokładka jest tak pyszna, że specjalna okazja może przydarzać się co tydzień.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10997
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6307
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5401
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13269
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5029
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10997
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6307
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5401
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13269
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5029
Składniki
W dużej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki: mąkę, kakao, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Do miski robota kuchennego wbij jajka, dodaj olej/masło, wanilię i zmiksuj. Na zmianę wlewaj maślankę i sypkie składniki, na koniec dolej gorącą wodę lub kawę. W efekcie powstanie lejące ciasto. Przelej czekoladowiec do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do pieca nagrzanego do 180°C i piecz około 25 minut do suchego patyczka. Wyjmij, wystudź ciasto i przekrój na trzy części.
Utrzyj miękkie masło, dodaj cukier, sól, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i śmietanę. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj odrobinę kakao, a jeśli zbyt gęsta – trochę więcej śmietany. Twój krem ma być charakterny! Dodaj do niego łyżkę likieru kawowego lub amaretto.
Powstałym kremem przesmaruj ciasto, a wierzch polej rozpuszczoną czekoladą. Jeśli polewa ma być bardziej błyszcząca, dolej do czekolady łyżeczkę alkoholu wysokoprocentowego. Schładzaj czekoladową dokładkę przez co najmniej godzinę w lodówce i dopiero podawaj.