Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto jest zdecydowanym faworytem dla wszystkich wielbicieli czekolady. Możesz go wykonać na deser, jako tort urodzinowy oraz na inne specjalne okazje, choć czekoladowa dokładka jest tak pyszna, że specjalna okazja może przydarzać się co tydzień.
Składniki
W dużej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki: mąkę, kakao, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Do miski robota kuchennego wbij jajka, dodaj olej/masło, wanilię i zmiksuj. Na zmianę wlewaj maślankę i sypkie składniki, na koniec dolej gorącą wodę lub kawę. W efekcie powstanie lejące ciasto. Przelej czekoladowiec do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do pieca nagrzanego do 180°C i piecz około 25 minut do suchego patyczka. Wyjmij, wystudź ciasto i przekrój na trzy części.
Utrzyj miękkie masło, dodaj cukier, sól, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i śmietanę. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj odrobinę kakao, a jeśli zbyt gęsta – trochę więcej śmietany. Twój krem ma być charakterny! Dodaj do niego łyżkę likieru kawowego lub amaretto.
Powstałym kremem przesmaruj ciasto, a wierzch polej rozpuszczoną czekoladą. Jeśli polewa ma być bardziej błyszcząca, dolej do czekolady łyżeczkę alkoholu wysokoprocentowego. Schładzaj czekoladową dokładkę przez co najmniej godzinę w lodówce i dopiero podawaj.