Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karpatka to popularny wypiek z parzonego ciasta z kremem budyniowym. To właśnie dzięki niemu jest tak kremowa, że wprost rozpływa się w ustach. Ciekawym wariantem tego przysmaku jest czekoladowa karpatka – z kremem czekoladowym. Jeśli chcesz, możesz też dodać trochę kakao do ciasta (zastąp nim 2-3 łyżki mąki).
Forma 25x40 cm
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5629
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1108
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12219
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1536
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5629
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1108
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12219
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1536
Składniki
Przygotuj ciasto na karpatkę. Zagotuj w rondelku wodę z masłem. Dodaj do niej mąkę z kakao i wymieszaj – tak, by powstająca masa nie zawierała grudek. Gdy masa zgęstnieje, wyłącz palnik. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
Po kolei wbijaj do przestudzonej masy jajka i miksuj na jednolite ciasto.
Podziel ciasto na pół. Rozprowadź jedną z części na dnie natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 25x40 cm. Upiecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 220°C – piecz przez 30 minut. W ten sam sposób wypiecz drugą część ciasta. Jeśli masz dwie takie same blachy, możesz upiec obie połowy ciasta jednocześnie.
Zrób krem do karpatki. Roztop pokruszoną czekoladę w kąpieli wodnej. Przestudź. Czekolada ma pozostać płynna, ale nie może być gorąca.
Zagotuj 500 ml mleka z cukrem. W reszcie mleka rozpuść mąkę, skrobię i kakao. Mieszaninę połącz z żółtkami.
Wlej mieszaninę do gotującego się mleka i gotuj, aż masa zgęstnieje, cały czas energicznie ją mieszając. Odstaw masę budyniową do ostudzenia.
Utrzyj miękkie masło z cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania, partiami dodaj do masła masę budyniową, a na koniec – czekoladę.
Przełóż blaty ciasta kremem. Schłodź w lodówce. Przed podaniem oprósz czekoladową karpatkę cukrem pudrem.