Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karpatka to popularny wypiek z parzonego ciasta z kremem budyniowym. To właśnie dzięki niemu jest tak kremowa, że wprost rozpływa się w ustach. Ciekawym wariantem tego przysmaku jest czekoladowa karpatka – z kremem czekoladowym. Jeśli chcesz, możesz też dodać trochę kakao do ciasta (zastąp nim 2-3 łyżki mąki).
Forma 25x40 cm
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8554
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7044
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4807
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327541
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8554
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7044
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4807
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327541
Składniki
Przygotuj ciasto na karpatkę. Zagotuj w rondelku wodę z masłem. Dodaj do niej mąkę z kakao i wymieszaj – tak, by powstająca masa nie zawierała grudek. Gdy masa zgęstnieje, wyłącz palnik. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
Po kolei wbijaj do przestudzonej masy jajka i miksuj na jednolite ciasto.
Podziel ciasto na pół. Rozprowadź jedną z części na dnie natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 25x40 cm. Upiecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 220°C – piecz przez 30 minut. W ten sam sposób wypiecz drugą część ciasta. Jeśli masz dwie takie same blachy, możesz upiec obie połowy ciasta jednocześnie.
Zrób krem do karpatki. Roztop pokruszoną czekoladę w kąpieli wodnej. Przestudź. Czekolada ma pozostać płynna, ale nie może być gorąca.
Zagotuj 500 ml mleka z cukrem. W reszcie mleka rozpuść mąkę, skrobię i kakao. Mieszaninę połącz z żółtkami.
Wlej mieszaninę do gotującego się mleka i gotuj, aż masa zgęstnieje, cały czas energicznie ją mieszając. Odstaw masę budyniową do ostudzenia.
Utrzyj miękkie masło z cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania, partiami dodaj do masła masę budyniową, a na koniec – czekoladę.
Przełóż blaty ciasta kremem. Schłodź w lodówce. Przed podaniem oprósz czekoladową karpatkę cukrem pudrem.