Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 30-06-2013
Bardzo czekoladowa, bardzo słodka i mało dietetyczna.
Składniki
Ciasto: Z margaryny, mąki pszennej, ziemniaczanej, cukru, jajka i skórki zagnieść ciasto ( można to zrobić na stolnicy albo mikserem). Jeśli ciasto się klei do rąk dodać trochę mąki pszennej i wyrobić. Ciasto musi być miękkie ale nie kleiste. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. W między czasie przygotować foremkę do tarty smarując całą miękkim masłem. Formę do tarty wylepić ciastem (dno oraz boki). Przykryć papierem spożywczym i obciążyć ciasto ryżem lub grochem. Podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie usunąć obciążenie z tarty i piec dalej przez 15 minut w tej samej temperaturze. Wyjąć tarte z piekarnika i wystudzić pozostawiając ją w formie.
Masa: Serek mascarpone wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową. Czekolady połamać w kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystudzenia. Serek mascarpone miksować przez około 2 minuty, aż stanie się lekko puszysty. Do serka dodać roztopioną czekoladę (ostudzoną, lekko ciepłą, ale nie gorącą) i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać alkohol, wymieszać. Tak przygotowaną masą wypełnić środek tarty. Wierzch tarty wygładzić i posypać orzechami laskowymi. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki.
Masa karmelowa: W rondelku stopić masło, następnie dodać mleko i zagotować. Wrzucić krówki, zmniejszyć ogień i gotować ( często mieszając) tak długo, aż krówki się całkowicie rozpuszczą, a masa stanie się kremowa. Następnie masę karmelową wystudzić. Z lodówki wyjąć tarte i polać zimną masą karmelową. Tarte wstawić do lodówki na całą noc. Tarta najlepsza jest na drugi dzień. Jeśli jednak nie wytrzymacie i spróbujecie jej tego samego dnia masa czekoladowa nie będzie jeszcze dostatecznie ścięta. Jednak to nie powód do niepokoju.