Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser wykonany według poniższego przepisu to istna czekoladowa uciecha dla największych czekoladożerców. Dzięki masie porzeczkowej ciasto nie wydaje się bardzo słodkie.
tortownica o średnicy 26 cm
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 95
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 3914
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 556
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 95
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 3914
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 556
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier, a następnie żółtka (po jednym). Do masy jajecznej przesiej mąkę i kakao. Delikatnie wymieszaj trzepaczką. Przelej ciasto do tortownicy o średnicy 26 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 35 minut (do suchego patyczka).
Lekko przestudzone ciasto oddziel płaskim nożem od formy i obróć na drugą stronę, z powrotem zapinając obręcz. Pozostaw w tej pozycji do całkowitego wystudzenia – dzięki czemu zarówno góra, jak i spód ciasta będą płaskie. Gdy wystygnie całkowicie, podziel je na 3 blaty.
Zagotuj porzeczki z niewielką ilością cukru. Zblenduj uzyskaną masę. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach gorzką czekoladę. Około 80 g wymieszaj z ciepłymi porzeczkami. Resztę odłóż do dekoracji. Rozpuść w gorącej wodzie żelatynę i połącz z masą porzeczkowo-czekoladową. Przełóż nią blaty ciasta (układaj je w tortownicy) i wstaw na kilka godzin do lodówki.
Roztop w rondelku połamaną białą czekoladę w kremówce. Podgrzewaj, co pewien czas mieszając. Uważaj, by śmietana się nie zagotowała. Uzyskaną masę schłodź w lodówce, a następnie zmiksuj z zimnym serkiem mascarpone. Gdy uzyska gęstą konsystencję, otynkuj nią ciasto i z powrotem wstaw do lodówki na kilka godzin.
Roztop w rondelku pokruszoną czekoladę deserową i masło. Połącz z mlekiem. Wymieszaj na jednolitą masę. Poczekaj, aż przestygnie. Oblej cienką warstwą polewy schłodzone ciasto. Oprósz wiórkami gorzkiej czekolady. Wstaw jeszcze na godzinę do lodówki.