Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na słodki poczęstunek, który zadowoli zarówno miłośników ciasteczek, jak i czekolady – cudownie czekoladowe ciasteczka nadziewane Nutellą . Ciasteczka kojarzą mi się z brownie: są chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku. Orzechy przełamują ich strukturę i chrupią pod zębami, a Nutella jest pyszna jak zawsze! Takie ciasteczka łatwo zastąpią Wam podwieczorek, kolację i prawdopodobnie śniadanie następnego dnia, ale przecież od czasu do czasu można zgrzeszyć, prawda ?
mikser, miska, deska do krojenia, łyżeczka, nóż
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5677
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 99
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 583
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5677
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 99
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 583
Składniki
Przygotuj nadzienie. Na deskę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż dwanaście czubatych łyżeczek Nutelli. Krem odłóż do zamrażarki na przynajmniej godzinę.
100 g zblanszowanych orzechów laskowych dosyć grubo posiekaj.
Do 250g mąki pszennej dodaj dwie łyżki ciemnego kakao, ½ łyżeczki proszku do pieczenia i ½ łyżeczki soli. Zawartość miski krótko przemieszaj za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia dodatków w mące.
Do osobnej miski przełóż 125 g miękkiego masła i dodaj do niego 175 g brązowego cukru. Zawartość miski utrzyj mikserem do uzyskania puszystej, jasnej masy. Polecam zacząć od niskich obrotów i stopniowo zwiększać moc miksera. Dodaj do tłuszczu jedno jajko. Połącz je z masłem i cukrem za pomocą miksera, do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj do ciasta łyżeczkę ekstraktu waniliowego i wymieszaj zawartość miski do całkowitego połączenia.
Mąkę z dodatkami dodaj do ciasta w kilku partiach i dokładnie wymieszaj. W czasie dodawania mąki ciasto będzie mocno gęstnieć, więc ostatnie porcje składników suchych możesz wmieszać drewnianą łyżką.
Dodaj do ciasta posiekane orzechy, 100 g ciemnej i 100g mlecznej czekolady. Ponownie wszystko wymieszaj drewnianą łyżką do równego rozprowadzenia dodatków w cieście.
Uformuj ciasteczka. Nabieraj równe porcje ciasta i uformuj je w 12 dosyć dużych kul. Ułóż je na dwóch wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Porcje ciasta układaj w około trzycentymetrowych odstępach.
Każdą porcję ciasta delikatnie rozpłaszcz na dłoni i wciśnij w nią zmrożoną łyżeczkę Nutelli. Ciasto szczelnie zamknij wokół czekoladowego kremu.
Ciasteczka piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza w funkcji góra dół przez 12 minut. Gotowe ciasteczka wyjmij z piekarnika i odstaw na blaszce do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!