Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam dziś na przepis na przepyszne ciasteczka popękane wspaniale pachnące czekoladą mleczną, serdecznie polecam :-)
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 111
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 167
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2173
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 111
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 167
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2173
Składniki
1. Czekolady wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do wystudzenia. Ale od czasu do czasu mieszamy, żeby ta czekoladowa masa nie stężała. 2. Do misy miksera wbijamy 4 jajka, dodajemy szczyptę soli, 250 g cukru, paczkę cukru waniliowego i miksujemy na puszystą jasną masę. 3. Gdy już jajka się ubiją, a masa czekoladowa ostygnie, to stopniowo dodajemy ją do ubitych jaj i miksujemy na najwolniejszych obrotach. 4. 400 g mąki pszennej przesiewamy przez sito, wraz z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, następnie śmigło miksera zmieniamy na hak i stopniowo dodajemy mąkę i dalej miksujemy. 5. Następnie miskę z ciastem przykrywamy i chowamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Im dłużej ciasto jest w lodówce, tym ładniej ciasteczka popękają. 6. Około 1 szklankę cukru pudru przesiewamy przez sito do miseczki. Łyżeczką wykrawamy sobie porcję schłodzonego ciasta i kulamy w dłoniach kuleczkę wielkości orzecha włoskiego, następnie obtaczamy w cukrze pudrze, i tutaj też, im lepiej opudrowana kuleczka, tym później ładniejsze ciasteczko i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 7. Z tej proporcji wyjdzie nam mniej więcej 3 blachy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C. 8. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku na środkowej półeczce przez około 12-15 minut, z grzaniem góra-dół. 9. Ciasteczka są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Ostudzone trzeba przechowywać w zamkniętym pojemniku, jeśli tego nie zrobimy, staną się twarde jak kamień. Smacznego!