Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowe ciasto bananowe jest łatwe w przygotowaniu, mocno czekoladowe i wilgotne przez wiele dni. Sprawdzi się na deser, śniadanie czy kolację. Wystarczy kilka składników, które zapewne masz w lodówce i kilkanaście minut, by wyczarować wypiek godny podjęcia każdego gościa. Smaki czekolady i bananów idealnie się komponują i jednocześnie równoważą.
wymiary formy: 35x12 cm.
Sok wyciskany z sokowirówki na bazie jabłek i marchewek.
Odsłon: 63
Pieczony makaron spaghetti to połączenie klasyki Włoch i pysznej zapiekanki z...
Odsłon: 1812
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7859
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 788
Sok wyciskany z sokowirówki na bazie jabłek i marchewek.
Odsłon: 63
Pieczony makaron spaghetti to połączenie klasyki Włoch i pysznej zapiekanki z...
Odsłon: 1812
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7859
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 788
Składniki
W misie utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj lekko roztrzepane jajka i dalej mieszaj do połączenia.
Banany rozgnieć widelcem i dodaj je z wanilią do masy jajecznej.
Do drugiej miski przesiej mąkę, kakao, sodę i sól. Dodaj suche składniki do mokrych i miksuj na niskich obrotach tylko do połączenia. Nie mieszaj za długo, bo ciasto będzie twarde.
Czekoladę pokrój ostrym nożem na drobne kawałki. Wmieszaj je do ciasta za pomocą szpatułki.
Keksówkę o wymiarach 35x12 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś do niej masę i wstaw ją do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Czekoladowe ciasto bananowe piecz przez 55-65 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu, ciasto wyjmij i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut przed usunięciem foremki. Studź na kratce.
Przed podaniem posyp wypiek siekaną lub tartą czekoladą oraz orzechami nerkowca. Serwuj na ciepło lub zimno, najlepiej z ulubionymi dodatkami.