Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiadomo że do wiśni najbardziej pasuje czekolada więc postanowiłam zrobić jogurtowe ciasto czekoladowe z wiśniami. Ciasto dodatkowo polałam polewą czekoladową. Dzięki jogurtowi i polewie ciasto jest wilgotne i rozpływa się w ustach.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5045
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29567
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 203
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19133
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 887
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5045
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29567
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 203
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19133
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 887
Składniki
Jajka, jogurt i olej wyjęłam z lodówki na ok. 1 godzinę przed przygotowaniem ciasta, aby nabrały temperatury pokojowej. W jednej misce wymieszałam składniki suche ciasta czyli: mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia, cukier puder i kakao. W drugiej misce zmiksowałam jajka z jogurtem naturalnym i olejem. Następnie składniki suche przesypałam partiami do składników mokrych i wymieszałam łyżką a następnie zmiksowałam mikserem na najniższych obrotach. Wiśnie wypłukałam, osuszyłam i wypestkowałam. Gotowe wiśnie wrzuciłam do ciasta. Wymieszałam. Tortownicę kwadratową o wymiarach 25x25cm wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam ciasto. Blachę wstawiłam do piekarnika. Piekłam ok. 35 minut w temp. 170 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. Gdy ciasto wystygło, zrobiłam polewę. Wszystkie składniki polewy czyli: margarynę, cukier puder, kakao i mleko umieściłam w rondelku i podgrzewałam cały czas mieszając aż wszystko się rozpuściło i osiągnęło jednolitą konsystencję. Gorącą polewą polałam ciasto. Ciasto posypałam dodatkowo wiórkami kokosowymi i posypką do ciast.