Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy za oknem pogoda nie rozpieszcza trzeba poprawić sobie humor. Nic tak dobrze nie działa jak kawałek domowego ciasta, tym razem polecam czekoladowe ciasto z gotowanymi gruszkami.
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 16
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3015
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2738
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3360
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 16
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3015
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2738
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3360
Składniki
Gruszki obrać ze skórki, od spodu usunąć gniazda nasienne (najwygodniej małą okrągłą łyżeczką), ogonki zachować. Gruszki powinny stać, jeśli nie trzymają pionu należy je ściąć równo od dołu. Do garnka nalać wodę, dodać cukier, przyprawy, sok z cytryny – zagotować, wymieszać, do rozpuszczenia się cukru. Do wrzątku włożyć gruszki, zagotować i gotować około 10 minut na minimalnej mocy palnika, do miękkości. Miękkość gruszek sprawdzamy patyczkiem lub widelcem – powinien w nie łatwo wchodzić, nie powinny się jednak rozgotować (będą jeszcze pieczone). Gruszki wyjąć, odsączyć. ( z przepisu http://www.mojewypieki.com/post/ciasto-czekoladowo—migdalowe-z-gruszkami) Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Boki tortownicy o średnicy 21 cm wysmaruj masłem, a dno wyłóż papierem do pieczenia. W rondlu rozpuść czekoladę i masło cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Zdejmij rondel z palnika dodaj mleko i wymieszaj. Przez około 5 min ubijaj jajka z cukrem na puszystą masę. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj masę jajeczną i rozpuszczoną czekoladę do mąki wymieszanej z kakao. Możesz zmiksować wszystko mikserem na małych obrotach lub wymieszać drewnianą łyżką. Wyłóż ciasto do formy, następnie ułóż gruszki ogonkami do góry i wstaw do piekarnika. Piecz około 40 min, przed wyciągnięciem z pieca sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Po wyłączeniu piekarnika otwórz drzwiczki i pozostaw w nim ciasto przez ok 10. Po tym czasie wyjmij z pieca i zostaw w formie aż do całkowitego wystudzenia.