Klasyka smaku – czekoladowe blaty, przełożone śmietankowym kremem, oblane mocno czekoladową polewą. Niby proste, niby banalne, a jednak przepyszne i uwielbiane przez wszystkich łasuchów ciacho.
Czekoladowe ciasto z kremem śmietankowym.
Składniki
- Ciasto czekoladowe:
- 1 margaryna 250g.
- pół szklanki mleka
- 1 i 3/4 szkl. cukru
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Krem śmietankowy:
- 500 ml. śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
- 500g. serka mascarpone
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- Dodatkowo:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- posypka czekoladowa lub starta czekolada
Składniki
- Ciasto czekoladowe:
- 1 margaryna 250g.
- pół szklanki mleka
- 1 i 3/4 szkl. cukru
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Krem śmietankowy:
- 500 ml. śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
- 500g. serka mascarpone
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- Dodatkowo:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- posypka czekoladowa lub starta czekolada

Etapy przygotowania
Ciasto czekoladowe: Blaszkę o wymiarach 18cm. na 28 cm., lub tortownicę o max średnicy 24cm., smarujemy masłem. W garnuszku podgrzewamy, do całkowitego rozpuszczenia: mleko,margarynę, cukier oraz kakao. Z otrzymanej masy odlewamy 3/4 szklanki (wykorzystamy ją póżniej jako polewę). Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na bardzo gęstą pianę. Do żółtek dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, aromat oraz wystudzoną masę czekoladową z garnuszka. Wszystko mieszamy mikseram, aż nie będzie żadnych grudek. Następnie dodajemy pianę z białek i dokładnie – RĘCZNIE! mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy ciasto do formy (wymiary). Wkładamy do nagrzanego do 190° piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół]. Pieczemy 40 min. Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Krem śmietankowy: Żelatynę rozpuszczamy w 2/3 szklanki przegotowanej, goracej wody. Śmietanę, serek oraz cukier umieszczamy w jednym naczyniu. Miksujemy, w trakcie dodając żelatynę, aż całość będzie jednolita i gęsta.

Przekładanie ciasta: Wystygnięte ciasto delikatnie wyjmujemy z formy i przekrajamy na dwie równe części.

Jeden z blatów ponownie umieszczamy na dnie blaszki. Wykładamy na niego połowę kremu, który równomiernie rozprowadzamy.

Czynność powtarzamy, tzn. układamy na warstwie kremu pozostały blat ciasta, a na niego wykładamy resztę kremu. Krem ładnie rozsmarowujemy. Ciasto wkładamy do lodówki, a w między czasie przygotowujemy polewę.

Polewa czekoladowa: Odlaną wcześniej masę czekoladową przelewamy do garnuszka. Dodajemy do niej połamaną w kostki tabliczkę czekolady. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż czekolada rozpuści się i połączy z całością. Gotową polewę odstawiamy do przestygnięcia (ale nie do zastygnięcia! Polewa ma być wciąż lejąca, w momencie wykładania na ciasto!) Polewę wylewamy na ciasto.

Po 10 ciu minutach, gdy polewa jest już prawie zastygnięta, ale wciąż lepka - posypujemy górę ciasta posypką czekoladową lub startą czekoladą. Wstawiamy cisto do lodówki przynajmniej na 3 godziny!

Gotowe ciacho kroimy w kostki lub prostokąty (wedle uznania). Przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO!!!

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Azjatycka
- Polska
- Ryż
- Warzywa
- Owoce
- Awokado
- Przyprawy
- Imbir
- Dla zdrowia
Odsłon: 1428

Rozgrzewająca i treściwa zupa z kiszonej kapusty, ugotowana na wieprzowych og...
- Polska
- Buliony
- Kasze i ryż
- Pęczak
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Papryka
- Wieprzowina
- Grzyby
- Prawdziwki
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
Odsłon: 311

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 36238
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Azjatycka
- Polska
- Ryż
- Warzywa
- Owoce
- Awokado
- Przyprawy
- Imbir
- Dla zdrowia
Odsłon: 1428

Rozgrzewająca i treściwa zupa z kiszonej kapusty, ugotowana na wieprzowych og...
- Polska
- Buliony
- Kasze i ryż
- Pęczak
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Papryka
- Wieprzowina
- Grzyby
- Prawdziwki
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
Odsłon: 311

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 36238



Składniki
- Ciasto czekoladowe:
- 1 margaryna 250g.
- pół szklanki mleka
- 1 i 3/4 szkl. cukru
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Krem śmietankowy:
- 500 ml. śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
- 500g. serka mascarpone
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- Dodatkowo:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- posypka czekoladowa lub starta czekolada
Ciasto czekoladowe: Blaszkę o wymiarach 18cm. na 28 cm., lub tortownicę o max średnicy 24cm., smarujemy masłem. W garnuszku podgrzewamy, do całkowitego rozpuszczenia: mleko,margarynę, cukier oraz kakao. Z otrzymanej masy odlewamy 3/4 szklanki (wykorzystamy ją póżniej jako polewę). Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na bardzo gęstą pianę. Do żółtek dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, aromat oraz wystudzoną masę czekoladową z garnuszka. Wszystko mieszamy mikseram, aż nie będzie żadnych grudek. Następnie dodajemy pianę z białek i dokładnie – RĘCZNIE! mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy ciasto do formy (wymiary). Wkładamy do nagrzanego do 190° piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół]. Pieczemy 40 min. Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Krem śmietankowy: Żelatynę rozpuszczamy w 2/3 szklanki przegotowanej, goracej wody. Śmietanę, serek oraz cukier umieszczamy w jednym naczyniu. Miksujemy, w trakcie dodając żelatynę, aż całość będzie jednolita i gęsta.
Przekładanie ciasta: Wystygnięte ciasto delikatnie wyjmujemy z formy i przekrajamy na dwie równe części.
Jeden z blatów ponownie umieszczamy na dnie blaszki. Wykładamy na niego połowę kremu, który równomiernie rozprowadzamy.
Czynność powtarzamy, tzn. układamy na warstwie kremu pozostały blat ciasta, a na niego wykładamy resztę kremu. Krem ładnie rozsmarowujemy. Ciasto wkładamy do lodówki, a w między czasie przygotowujemy polewę.
Polewa czekoladowa: Odlaną wcześniej masę czekoladową przelewamy do garnuszka. Dodajemy do niej połamaną w kostki tabliczkę czekolady. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż czekolada rozpuści się i połączy z całością. Gotową polewę odstawiamy do przestygnięcia (ale nie do zastygnięcia! Polewa ma być wciąż lejąca, w momencie wykładania na ciasto!) Polewę wylewamy na ciasto.
Po 10 ciu minutach, gdy polewa jest już prawie zastygnięta, ale wciąż lepka - posypujemy górę ciasta posypką czekoladową lub startą czekoladą. Wstawiamy cisto do lodówki przynajmniej na 3 godziny!
Gotowe ciacho kroimy w kostki lub prostokąty (wedle uznania). Przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO!!!
Przepis nie jest kompletny,widać komentujący oceniają bez przeczytania go!Rozumiem,że z margaryny,mleka,cukru i kakao należy ugotować polewę,następnie jej jakąś część pozostawić ale jaką? Ja zrobię to po swojemu ale kilka osób nie mających wprawy w pieczeniu nie zrozumie tego przepisu.Przydała by się korekta :)
na pewno zrobię! Już dodałam do książki ;)
Już chyba pisałem, że wymiękam przy takich ciachach z dużą ilością kremu :D Wygląda rewelacyjnie, a smak już sobie wyobrażam, pycha :) Sądzę, że niewiele by zostało na tej paterze ;)