Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam pyszne ciasto czekoladowo wiśniowe , nie ma chyba lepszego połączenia niż czekolada i wiśnie . Mieszanka kwaśnego i słodkiego smaku ucieszy nie jedno podniebienie
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 65
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 564
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 128
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 65
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 564
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 128
Składniki
Ciasto Jajka ubij z cukrem , dodaj olej , mleko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao . Na koniec dodaj wiśnie oraz posiekaną czekoladę . Wszystko dokładnie wymieszaj. Blachę o wymiarach 20x30 wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Piecz około 35 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 st. Po wystudzeniu przetnij ciasto na pół .
Krem Wiśnie odsącz na sicie , z odsączonego syropu odlej pół szklanki i zostaw do nasączenie ciasta . Pozostały syrop uzupełnij wodą do 0,5 litra i na nim ugotuj budyń według przepisu na opakowaniu .( mleko zastępujemy syropem z wiśni ) Przykryj folia spożywczą i zostaw do wystygnięcia .
Miękkie masło utrzyj na puszystą masę dodając po łyżce zimnego budyniu utrzyj puszysty krem , na koniec dodaj spirytus.
Do rondelka włóż pokruszoną czekoladę dodaj śmietanę i podgrzewaj do połączenia składników .
Pierwszy blat przeciętego ciasta nasącz połową zostawionego syropu z wiśni .Na ciasto wyłóż połowę kremu i odsączone wiśnie , przykryj drugą połową kremu. Górną cześć ciasta nasącz pozostałym syropem i połóż na kremie.
Wierzch ciasta polej rozpuszczoną czekoladą i posyp wiórkami kokosowymi . Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc . Smacznego .