Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czeski placek z jabłkami to pyszne, maślane ciasto, soczyste jabłka i chrupiąca kruszonka z dodatkiem orzechów. Całość jest prosta i szybka, idealna na codzienne popołudnie.
wymiary formy: 20x30 cm
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 475
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15402
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3275
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 475
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15402
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3275
Składniki
W dużej misce utrzyj masło i cukier, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodaj żółtka, jedno po drugim.
W osobnej misce wymieszaj proszek do pieczenia z mąką. Wsyp suche składniki do mokrych i całość wymieszaj rękami. Oddziel ok. 1/3 ciasta, uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki.
Resztę ciasta rozwałkuj na blacie na placek zbliżony wymiarami do 20x30 cm. Przenieś spód do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i rozciągnij je do wymaganych wymiarów.
Jabłka umyj i osusz, a następnie obierz i wytnij gniazda nasienne. Zetrzyj owoce na tarce o dużych oczkach i odciśnij nadmiar wody ręką.
Wiórki rozłóż równomiernie na spodzie. Posyp je cukrem pudrem, cynamonem i orzechami.
Wyjmij resztę ciasta z lodówki i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach bezpośrednio nad jabłkami.
Wstaw czeski placek z jabłkami do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz je przez 30-40 minut, do ładnego zezłocenia wierzchu.
Wypiek wyjmij i całkowicie ostudź przed krojeniem. Posyp cukrem pudrem. Przechowuj go w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 5 dni.