Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto po przełożeniu masą jest wysokie jak tort. Masę stanowi ubita kwaśna śmietana, żelatyna decyduje o konsystencji masy a nie ubijanie.. Upieczone placki są cienkie i kruche dzięki amoniakowi. Jeżeli mamy w domu zalegającą galaretkę to jest okazja na jej wykorzystanie.
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 154
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37476
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 154
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37476
Składniki
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku i cały czas ubijając. Przesianą mąkę razem z amoniakiem dodawać na przemian ze śmietaną. Ubić pianę z białek i z pół szklanki cukru. Gotową ubitą na sztywno pianę dodać do ciasta wszystko dobrze wymieszać. Ciasto podzielić na cztery części
Blachę o wymiarach 23 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do blachy wyrównać. Każdy placek piec w temp 200ºC około 10-15 minut na złoty kolor.
Galaretki zrobić wg przepisu na opakowaniu.(aby było szybciej najlepiej zrobić je dzień przed pieczeniem) Śmietanę ubić z cukrem tak aby cukier się rozpuścił. Rozpuścić 4 łyżki żelatyny w pół szklanki gorącej wody. Dodać ciepłą do śmietany. Poczekać aż lekko zgęstnieje. Stężałe galaretki pokroić w kostkę dodać do śmietany i przekładać placki. Na wierzch posmarować stopioną albo startą czekoladą.