Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wiem ile to ciasto ma wspólnego z galaretkowymi ciastkami oblanymi czekoladą, które znają wszyscy. Jedno jest pewne - tak jak i one jest to delicja! Chrupiący biszkopt dzięki dodatkowi maku, do tego kwaskowata wkładka i lekki jak chmurka krem kawowy. Pycha!
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 796
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5623
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9477
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 223
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 796
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5623
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9477
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 223
Składniki
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę i stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy aż do jego rozpuszczenia. Dodajemy po jednym żółtku i ubijamy jeszcze kilka minut. Mąki przesiewamy przez sitko i dodajemy sypki mak - mieszamy. Dodajemy ekstrakt migdałowy. Formę o wymiarach 20 na 30 wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy biszkopt. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 22 minuty. Gdy biszkopt wystygnie zrywamy z niego papier i nasączamy sokiem z limonek (można zastąpić sokiem z cytryny), całość smarujemy żurawiną w słoiczku lub konfiturą malinową.
Kawę zalewamy odrobiną gorącej wody po czym dodajemy żelatynę i podgrzewamy do jej rozpuszczenia. W wersji dla dorosłych dodajemy jeszcze amaretto. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę, dodajemy serek, miksujemy na jednolitą masę i dosładzamy cukrem (dodajemy więcej jeśli robimy wersję dla dzieci, amaretto jest słodkie samo w sobie). Powoli dodajemy rozpuszczoną żelatynę miksując na najniższych obrotach. Gotową masę natychmiast wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Odstawiamy ciasto do schłodzenia, w międzyczasie robimy polewę.
Śmietankę i czekoladę rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Studzimy i polewamy gotowe ciasto.Zaraz po oblaniu ciasta dekorujemy je i wkładamy do lodówki.