Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla osób na dość restrykcyjnej diecie, dla diabetyków by mogli choć trochę zaznać słodyczy.
Któż nie kocha pomidorowej. Klasyczny przepis zna każda gospodyni domowa, ale...
Odsłon: 787
Któż nie kocha pomidorowej. Klasyczny przepis zna każda gospodyni domowa, ale...
Odsłon: 787
Składniki
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Do garnka wlać nieiwlką ilość wody (ok 1 cm) i wrzucić jabłka gotować na małym ogniu, mieszając i dolewając wody. Gdy jabłka zmiękną dosypać cynamonu i jeszcze chwilę podducić aż będą miękkie ale nie zrobi sie z nich papka. Jeśli jabłka są kwaśne dosładzamy stewią. Ser biały zmielić dodać skórkę z cytryny (wcześniej spażyć!) aromat waniliowy. Łyżkę stewi ( lub pół - zależy jaki stopień słodkości nam pasuje). Dosypujemy po łyżce wszytkich wypisanych płatków. Dodajemy łyżkę lub dwie jogurtu by masa lepiej sie lepiła. Rozpuszczamy żelatynę (tyle co na 0,5 litra) w 3/4 szklanki gorącjej wody. Mieszamy jak najdokładniej. Gdy jest już letnia dodajemy odrobinę do sera - mieszamy i wykładamy maskę do blaszki keksówki. Resztę dodajemy do jabłek, mieszamy i wykładamy na masę serową. Całość wkładamy do lodówki na noc. Lub na czas potrzebny by siadła nam się "gaaretka z jabłek" Cała blaszka ma ok. 450 kcal. A jedyny cukier pochodzi z jabłek. W wersji extra odchudzonej galaretkę jabłkową zastępujemy galaretką zrobioną z herbaty. Parzymy mocną owocową herbatę z kilku torebek. Słodzimy stewią i dodajemy żelatynę. Taka galaretka ma może 15 kcal.