Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla osób na dość restrykcyjnej diecie, dla diabetyków by mogli choć trochę zaznać słodyczy.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1390
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 60
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12244
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1390
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 60
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12244
Składniki
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Do garnka wlać nieiwlką ilość wody (ok 1 cm) i wrzucić jabłka gotować na małym ogniu, mieszając i dolewając wody. Gdy jabłka zmiękną dosypać cynamonu i jeszcze chwilę podducić aż będą miękkie ale nie zrobi sie z nich papka. Jeśli jabłka są kwaśne dosładzamy stewią. Ser biały zmielić dodać skórkę z cytryny (wcześniej spażyć!) aromat waniliowy. Łyżkę stewi ( lub pół - zależy jaki stopień słodkości nam pasuje). Dosypujemy po łyżce wszytkich wypisanych płatków. Dodajemy łyżkę lub dwie jogurtu by masa lepiej sie lepiła. Rozpuszczamy żelatynę (tyle co na 0,5 litra) w 3/4 szklanki gorącjej wody. Mieszamy jak najdokładniej. Gdy jest już letnia dodajemy odrobinę do sera - mieszamy i wykładamy maskę do blaszki keksówki. Resztę dodajemy do jabłek, mieszamy i wykładamy na masę serową. Całość wkładamy do lodówki na noc. Lub na czas potrzebny by siadła nam się "gaaretka z jabłek" Cała blaszka ma ok. 450 kcal. A jedyny cukier pochodzi z jabłek. W wersji extra odchudzonej galaretkę jabłkową zastępujemy galaretką zrobioną z herbaty. Parzymy mocną owocową herbatę z kilku torebek. Słodzimy stewią i dodajemy żelatynę. Taka galaretka ma może 15 kcal.