Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 104
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 174
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 29
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 257
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 104
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 174
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 29
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 257
Składniki
Marchewkę obrać, umyć i ugotować do miękkości. Najlepiej, żeby woda się prawie wygotowała. Rozdrobnić widelcem. Dodać cukier ( w dalszym ciągu podgrzewać ) i kiedy cukier się rozpuści zmiksować przy pomocy blendera. Dodać otarte skórki z pomarańczy, cytryny oraz 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego. Smażyć na mały ogniu ok 45 min. Masa musi dobrze odparować. Wystudzoną masę przełożyć do rękawa cukierniczego. Ciasto francuskie upiec wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić i połamać na płatki. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe i pomieszać z płatkami z ciasta francuskiego. Podzielić na cztery części i wsypać do pucharków deserowych. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i szczypty kwasku cytrynowego. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Śmietaną przykryć płatki w pucharkach. Następnie zrobić warstwę marchewkową. Ponownie śmietana, marchewka, śmietana i na koniec kleks z marchewki. Wokół kleksa ułożyć całe migdały. Schłodzić. Smacznego.