Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Deser z ciasteczkami"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 31
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 287
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1239
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 123
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 31
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 287
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1239
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 123
Składniki
Ciemną czekoladę połam na mniejsze kawałki. Do rondelka włóż masło lub margarynę oraz czekoladę. Podgrzewaj, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Do miski wbij jajka, wsyp cukier, ubij mikserem. Zmniejsz obroty i, wciąż miksując, dodaj kakao, cukier wanilinowy lub kilka kropli aromatu waniliowego oraz mleko albo rum. Na koniec wlej przestudzoną masę czekoladową i miksuj aż dokładnie się połączą. Odłóż 4-5 łyżek masy.
Małą tortownicę wyłóż folią spożywczą lub folią aluminiową. Na spodzie rozłóż herbatniki, wolne miejsca wypełnij połamanymi na mniejsze kawałki ciasteczkami. Posmaruj 1 masy kakaowej. W ten sam sposób przygotuj jeszcze 3 warstwy deseru. Ostatnia warstwa to masa czekoladowa. Wstaw do lodówki na 2-3 godz. Deser wyjmij z tortownicy. Boki posmaruj odłożoną masą czekoladową i udekoruj roztopioną białą czekoladą.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 420 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie